dům

Dům č. p. 290 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, na jižní straně ulice Říční. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, v přízemí se nachází pásová bosáž z hrubé omítky, 1. patro je hladce omítnuté (barevnost: oranžová, články bílé), vložený podélnou severní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je mansardová krytá eternitem. Pultem střechy straně do dvora prostupují 2 komínová tělesa, směrem do komunikace 3 střešní výlezové vikýře. K SV straně parcely přistavěno dvorní křídlo s valbovou střechou krytou eternitem. Kromě přízemí okna novodobá. Zalamující se uliční průčelí je v patře šestiosé, v přízemí pětiosé. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prolamují 2 sklepní světlíky obdélného tvaru (mezi 1. a 2. osou zprava), v přízemí pásovou bosáží, v patře profilovanou kordonovou římsou a korunní římsou. Ve třetí ose zleva se nachází vstup ve špaletě orámovaný šambránou. Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, Obě křídla (v poměru 1:2) dělena na 12 kazetových výplní oddělených mezi sebou vodorovnými vlysy. V prvé ose zprava se nachází vstup do zázemí obchodu. Výplní jsou jednokřídlé rámové dveře dělené do šesti prosklených výplní, v dolní části kazeta vodorovného směru.1. a 2. okenní osa zleva posazena v líci. Okna obdélná, dvojitá, vnější čtyřkřídlá, ven a dovnitř otvíravá, dělená do T na 6 tabulek, vnitřní dvoukřídlá, dělená na 8 tabulek Ve čtvrté ose zprava novodobé jednodílné okno opatřené mříží. V 1. patře okna obdélná, dvojitá, osazena v líci, dovnitř a ven otvíravá, orámována profilovanou šambránou, s podokenními římsami. Vnější okna dvoukřídlá, šestitabulková, vnitřní nová, jednokřídlá. Plochu pod oknem vymezují obdélné parapetní výplně. Východní průčelí prostupuje 1 okenní osa. Okno stejného členění jako u hlavního průčelí. Západní průčelí prostupuje 1 okenní osa. Okno novodobé, obdélné, zdvojené, jednokřídlé, děleno falešnými příčlemi na 6 tabulek. Pravá polovina fasády zesílena. Dvorní průčelí do dvorního pultu mansardové střechy vložena pavlač, kterou kryje pultová střecha (eternit).