dům

Dům č. p. 124 leží jihozápadně od náměstí, na východní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: šedá, články bílé), na hloubkově orientované parcele ve tvaru písmene L, vložený štítovou stranou do fronty domů v téže ulici. Střecha je sedlová krytá eternitem, s valbou na straně do ulice. Nad hřeben střechy, který je orientován kolmo na osu ulice, vystupuje jedno komínové těleso. Přístavek má pultovou střechu krytou frankfurtskými taškami z vlnitého plechu. Dispozičně se jedná o hloubkový dvoutrakt - v přízemí s chodbou při levém okraji, přístavba dvorního křídla jednotrakt. Uliční průčelí má tři osy. Fasáda je horizontálně členěna hladce omítaným soklem, který prolamuje sklepní světlík čtvercového tvaru (2. osa zleva), v přízemí pásovou rustikou, v 1. patře z omítky vystouplým lisénovým rámcem a profilovanou korunní římsou. V přízemí v první ose zleva se nachází původně asi plným obloukem zaklenutý portál s dnes již zazděným světlíkem ve tvaru trojlistu. Dnes jsou v něm osazeny novodobé obdélné, jednokřídlé laťové dveře se skleněnou výplní přístupný třemi schodnicovými stupni. Částečným zazděním je změněn tvar ostění. Okna dvojitá, dvoukřídlá, pravoúhlá, čtyřtabulková s poutcem, ve špaletě, dovnitř a ven otvíravá. V přízemí rámovaná z omítky vystupující hladkou jednoduše profilovanými šambránou s ušima, v patře proniká do šambrán hlavní klenák. Štít ve tvaru lichoběžníku je od patra oddělen masivnější profilovanou korunní římsou. Krov je hambalkový, podlaha je tvořena pálenými dlaždicemi-topinkami. Dvorní průčelí je dvouosé, v přízemí v 1. ose zleva se nachází segmentově zaklenutý vstup ve špaletě, výplní jsou v ocelových zárubních novodobé typizované dveře. První patro člení v omítce vytažené lizény segmentově zakončené.Okna jednoduchá s poutcem, pravoúhlá, čtyřtabulková, ven otvíravá, s jednoduchou podokenní římsou. Průčelí zakončeno jednoduchou korunní římsou. Štít bedněn lištami na sráz a prostupují ho dvě okenní osy. Vlevo na dvorní průčelí přiléhá kolmo přístavek a zaujímá šířku jedné osy. Jižní průčelí přístavku je trojosé, v 1. patře se uplatňuje stejné členění fasády jako u dvorního průčelí. První okenní osa zleva je jednoduchá s poutcem, segmentově zakončená, trojtabulková, ven otvíravá. V přízemí v 1. a 3. ose v ocelových zárubních novodobé typizované dveře, 2 osa – jednoduché okno. Západním průčelí prostupuje v 1. patře jedna okenní osa – okno jednoduché s poutcem, trojtabulkové, ven otvíravé.