dům

Jednopatrový dům uprostřed východní fronty náměstí s příčně orientovanou sedlovou stře-chou krytou plechovými šablonami. Krov je vaznicový se stojatou stolicí, pochází z přestavby po požáru roku 1811. Dům má hloubkovou dispozici k níž se připojují nevýrazná přízemní dvorní křídla, levé je ši-rší než pravé, krytá jsou plochými střechami. Hlavní západní průčelí je tříosé, jeho přízemí je nižší než patro. Plocha je v přízemí členěna pásovou rustikou, levou osu tvoří historizující obdélný výkladec, v jeho pravé straně jsou no-vodobé prosklené dveře. Střední osu tvoří novodobá dvoukřídlá vrata se segmentovým pro-skleným nadsvětlíkem, křídla jsou rámová, v horní polovině prosklená. Pravou osu tvořilo pů-vodně čtyřkřídlé okno v líci, rámované šambránou. V současnosti je nahrazeno jednokřídlými rámovými, v horní polovině prosklenými, dveřmi s obdélným proskleným nadsvětlíkem. Patro je od přízemí odděleno profilovanou kordonovou římsou a je prolomeno třemi trojkřídlými ok-ny s poutcem v horní třetině. Okna jsou rámovány drobně profilovanou šambránou, která spo-čívá na parapetní římse. Po její vnější straně probíhají pásky přecházející ve volutovou konzolu, která nese nadokenní římsu. Pod římsou spočívá mezi konzolami obdélné pole s v ose umístě-ným šestiúhelným terčem. Pod parapetní římsou je obdobné pole s kruhovým terčem. Průčelí ukončuje profilovaná konzolová korunní římsa, pod kterou probíhá meandr. Jižní průčelí je obrácené do Katovy uličky a nemá žádné architektonické členění. Zadní východní průčelí hlavní budovy je hladké nečleněné, po obou stranách segmentově zaklenutých vjezdových vrat je zakryto dvorními křídly. Levé dvorní křídlo má hladké průčelí zvýrazněné soklem a je prolomeno čtyřmi dvoukřídlými okny osazenými za špaletou a jedním luxferovým. Stře-cha je plochá. Pravé dvorní křídlo je rovněž nečleněné, průčelí je prolomeno dvěma dveřními otvory a jedním dvoukřídlým oknem osazeným za špaletou. Střecha je plochá.