dům

Dům č. p. 3 stojí západně od náměstí Míru, na severní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na půdorysu písmene „L“ pod sedlovou mansardovou střechou, krytou na straně do ulice raženými pálenými taškami a na straně do dvora šablonami z pozinkovaného ocelového plechu, s krátkým křídlem na východní straně dvora. Dvorní křídlo má pultovou střechu, která je pokračováním střechy hlavního objektu, která zde nemá mansardu. Hlavní uliční jižní průčelí je čtyřosé dvoupatrové (okna 2. patra nepatří patru, ale podkroví), v patrech má dva lizénové rámy nad sebou a okna, která nejsou nad sebou, v 1. patře jsou ve špaletách osazená dovnitř otvíravá dvoukřídlá bílá plastová s dvojskly a s horními křídly falešně dělenými na tři tabulky, ve 2. patře v líci osazená ven otvíravá dřevěná trojkřídlá do „T“ s katedrálním sklem napodobujícím zasklení terči do olova. Šambrány má 2. patro prosté a 1. patro olištované s ušima a podokenními římsami. Přízemí má vpravo hlavní vchod s novými dveřmi zasklenými týmž katedrálním sklem jako okna, a ve zbytku mezi dvěmi výkladci dveře do obchodu – vše provedeno ze skla, z oceli a hliníku asi v 70. letech 20. století. Architektonické články jsou natřeny bíle, plochy červeně. Dvorní severní průčelí ustupující v patrech je dvouosé, okna jsou ve špaletách, v patře bílá plastová s dvojskly s falešným dělením, v přízemí trojkřídlá do „T“, dvorní křídlo má v patře na západní straně dvě a na severní jedno plastové okno s falešným dělením.