dům

Dům č. p. 4 stojí západně od náměstí Míru, na jižní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou mansardovou jen mírně lomenou střechou, se sedlovými vikýři na straně do ulice a krytou zde šablonami z živičné lepenky a na straně do dvora, kde mansarda není, raženými pálenými taškami, s dlouhým a úzkým křídlem na východní straně dvora. Dvorní křídlo má pultové střechy. Hlavní uliční severní průčelí je čtyřosé, v patře v líci osazená dvojitá ven a dovnitř otvíravá hnědě natřená čtyřkřídlá čtyřtabulková okna v profilovaných šambránách s pod- a nadokenními volutovými konzolami nesenými římsami, nadokenní ozdobena nahoře akroterií sevřenou mezi dvěma volutami. V přízemí vlevo jsou v hlubším závětří nové dvoukřídlé rámové dveře s původním nadsvětlíkem zasklené katedrálním sklem napodobujícím zasklení terči do olova, zbytek tvoří řada dřevěných secesních výkladců s dveřmi do obchodu. Dvorní jižní průčelí je v přízemí do dvora rozšířeno, v patře tak vznikla zastřešená terasa. Všechna průčelí do dvora jsou nečleněná s různými typy novodobých výplní jak dveřních tak okenních otvorů.