dům

Dům č. p. 9 stojí západně od náměstí Míru, na severní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt, postavený na kosodélném půdorysu pod sedlovou střechou, krytou eternitovými čtvercovými na koso kladenými šablonami, na jižní straně červenými a na severní šedými. Hlavní jižní uliční průčelí je pětiosé (2+1+2), má celé pásovou bosáž a členěno je hlavní a kordonovou římsou, v patře jsou ve špaletách osazená dvoukřídlá šestitabulková dovnitř otvíravá zdvojená bíle natřená okna v olištované šambráně s nad- a podokenní římsou, pod níž je parapet s vpadlým zrcadlem. V ose přízemí hlavní vstupní pozdně klasicistní dvoukřídlé vyřezávané dveře s motivy sluncí a s nadsvětlíkem (zaskleným katedrálním sklem napodobujícím zasklení terči do olova) osazené v ostění se stlačeným obloukem. Po stranách dřevěné výkladce s vchody do obchodů (z 90. let 20. stol.) osazené v ostění se zakulacenými horními rohy. Před těmito výkladci velmi nevkusně osazeny vodorovně shrnované ocelové mříže. Dvorní severní průčelí má vesměs novodobá okna a v přízemí zhruba uprostřed nové dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem (zaskleným katedrálním sklem napodobujícím zasklení terči do olova) osazené v ostění se stlačeným obloukem.