dům

Dům čp. 13 stojí západně od náměstí Míru, na nároží ulic Jana Švermy (dříve Svaté) a Československé armády (Růžové). Jedná se o nárožní patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou na nároží zvalbenou střechou, krytou vlnitým ocelovým tč. již zrezivělým plechem. Hlavní jižní uliční průčelí do Svaté ulice je šestiosé v patře rozdělené pilastry na 1+1+2+1+1 osy, má kordonovou římsu a v patře na západní straně a na nároží bosáž, v líci osazená okna jsou dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá čtyřtabulková, v líci tmavě hnědě natřená, jinak bílá, mají profilované šambrány s podokenními římsami a s parapety s vpadlými zrcadly. V přízemí v místě dvou prvních os výkladec s vchodem do obchodu, ve 3. ose vchod do obchodu, ve 4. výkladec a v 6. výkladec s vchodem do obchodu, vše provedeno převážně z oceli ve 2. pol. 20. stol. V 5. ose hlavní vstupní dvoukřídlé dveře v pískovcovém ostění s trojlaločně ukončeným nadsvětlíkem s kovanou železnou mříží. Boční východní průčelí do Růžové ulice je sedmiosé, má kordonovou římsu, v patře na nároží bosáž a táž okna jako v jižním průčelí, v přízemí jsou v 1., 3., a ve 4. ose výkladce z 2. pol. 20. stol., v 5. a 6. ose v líci osazená dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková, v líci tmavě hnědě natřená, jinak bílá segmentová okna v profilovaných šambránách. V 7. ose v téže šambráně zasklené dveře do obchodu z 1. pol. 90. let 20. stol.