dům

Dům čp. 15 se nachází západně od náměstí Míru, na jižní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod valbovou střechou (s hřebenem kolmým k ulici) krytou raženými pálenými taškami. Hlavní průčelí je tříosé, s bosovanými lisénami po stranách., v patře čtyřkřídlá čtyřtabulková tmavě hnědě natřená ve špaletách osazená okna v profilovaných šambránách s podokenní římsou a parapetem na němž v ose vytvořen z hrubé omítky odsazený kruh doplněný postranními stejně zhotovenými částmi na obdélník, přes celé přízemí truhlářsky provedené výkladce s vchody vlevo do chodby dvoukřídlými dveřmi a do prodejny jednokřídlými v ose průčelí, oboje s nadsvětlíky, zasklenými z části neb zcela katedrálním sklem napodobujícím zasklení terči do olova. Dvorní průčelí je též tříosé, ale dvoupatrové nečleněné s asi zdvojenými jednokřídlými jednotabulkovými dovnitř otvíravými ve špaletách osazenými okny, v přízemí vpravo dvoukřídlá ven otvíravá půlkruhem zakončená spíše vrata než dveře.