dům

Dům č. p. 42 se nachází v ulici ČSA, severozápadně od náměstí, na jižní straně ulice ČSA. Dům č.p. 42 je jednopatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu. Hlavní (severní) průčelí směřující do ul. ČSA je v přízemí tříosé, v patře má čtyři okenní osy. První osu přízemí zleva představuje obdélný dveřní otvor vyplněný dřevěnými jednokřídlými dveřmi s postraními světlíky, prostřední osu tvoří obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dveřmi a třetí osu tvoří výkladec. Všechny okenní otvory patra jsou shodné a vyplněné dřevěnými okny dělenými v jedné třetině odshora poutcem na horní jednokřídlé pole a spodní pole dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Postraní otvory mají zdobnou parapetní římsu a jsou lemovány plochou šambránou nesoucí okřídlenou nadokenní římsu. Prostřední dvě osy jsou spojeny průběžným parapetem a okřídlenou nadokenní římsou. Průčelí je po celé výšce vymezeno plochými lisénami. Průčelí je horizontálně členěno prostým soklem, kordónovou římsou koncipovanou jako kladí a ukončeno jednoduše profilovanou římsou korunní. Objekt kryje sedlová střecha (směrem do komunikace řešena stupňovitě) a s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Krytinu tvoří eternit.