dům

Dům č. p. 52 se nachází v ulici Kapitána Jaroše, severozápadně od Mírového náměstí, na západní straně ulice Kapitána Jaroše. Dům č.p. 52 je jednopatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu s levým dvorním křídlem. Hlavní (východní) průčelí směřující do ul. Kpt. Jaroše je v přízemí i patře tříosé. První osu přízemí zleva představuje výkladec, prostřední osu tvoří obdélný okenní otvor vyplněný dvoukřídlým oknem s křídly dělenými příčlí v jedné třetině odshora do dvou tabulí, třetí osu tvoří obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dveřmi. Otvory přízemí jsou opatřeny vpadlým polem šambrán, s výjimkou dveřního otvoru, který má dochovanou část šambrány pouze nad překladem. Patro je ze stran vymezeno plochými lizénami a vertikálně členěno čtyřmi lizénami do tří polí, která prostoupily okenní otvory. Obdélné okenní otvory patra jsou shodné a mají plochou pásovou šambránou a podokenní obdélným štukovým rámem. Okenní otvory vyplňují dřevěná okna dělená v jedné třetině odshora poutcem na horní jednokřídlé pole a spodní pole dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Průčelí bez soklu je horizontálně členěno profilovanou kordónovou římsou a zakončeno profilovanou římsou korunní. Objekt kryje sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Střešní krytinu tvoří plechové šablony.