dům

Dům č. p. 156 leží jihozápadně od náměstí, na západní straně ulice Čechově. Jedná se o patrový řadový dům, podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: pomerančová,články bílé), vložený podélnou východní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová-mansardová mírně lomená, krytá taškami. Pultem střechy straně do komunikace prostupují 2 střešní okna a do dvora 1 komínové těleso. Při dvorním průčelí navazuje na šířku domu přístavek (mezipatro) krytý na levé části pultovou střechou, na pravé pultovou s polovalbou.Dispozičně se jedná o hloubkový dvojtrakt. Uliční průčelí je trojosé, v přízemí dvojosé. Fasáda je horizontálně členěna, soklem naznačeným v omítce, v patře profilovanou kordonovou římsou a korunní římsou. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl. Vertikálně je fasáda členěna lisénami při obou rozích. V prvé ose zprava se nachází obdélný vstup ve špaletě, rámovaný šambránou. Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s klapačkou ve tvaru polosloupku, hlavice zdobena palmetou, tělo polosloupku je v horní třetině zdobeno výplní s vegetabilním ornamentem, ve střední části drobná výplň s motivem kanelury. Obě křídla dělena na dvě výplně, oddělené od sebe přímou profilovanou korunní římsou spodní kazety. Vrchní výplně svisle obdélné- proskleny. Spodní- dělené vodorovným vlysem – zdobeným svislým zubořezem – na dvě části, Vrchní kazeta zdobena motivem stylizovaných naproti sobě vyřezaných dvou ryb držící v tlamě rozetu. Spodní kazeta – s rostlinným motivem. V druhé ose zleva- garážová vrata usazena ve špaletě, orámována šambránou – jednokřídlá. V době zpracovávání pasportu – okno čtyřkřídlé. V 1. patře okna obdélná, zdvojená, trojkřídlá, trojtabulková, dělená do T, poutec zdoben motivem zubořezu ve středu s motivem rokaje. Horní křídla – nadsvětlíky- vnější - dělena svislými příčlemi do třech prosklených polí, vnitřní – svislou příčlí – do dvou prosklených polí. Dvorní průčelí- tříosé, v přízemí novodobá plastová okna- 1. osa zprava - osazená ve špaletě, zdvojená, dvoukřídlá, dvoutabulková, dovnitř otvíravé. Ve druhé ose – dveře na dvůr. 1. patro – okna obdélná, zdvojená, trojkřídlá, čtyřtabulková, dělená do T.