dům

Dům č. p. 165 se nachází jihozápadně od Mírového náměstí, na západní straně ulice Čechova. Dům č.p. 165 je jednopatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu s levým a pravým dvorním přístavkem. Hlavní (východní) průčelí směřující do komunikace je v přízemí a patře šestiosé se shodným rytmem 2-1-3. Třetí osu zleva je umístěna do mělkého rizalitu. V přízemí ji představuje obdélný dveřní otvor průjezdu se stlačeným obloukem v záklenku, který je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými vraty zdobenými v záklenku švartnami tvořícími obrazce slunce, v obdélných polích tvoří čtyřcípou hvězdu. Otvor je doplněn o čtvrtkruhové odrazníky a patky záklenku jsou zvýrazněny pateční římsou. Zbytek os přízemí je tvořen obdélnými okenními otvory v padlých polích šambrán, vyplněny jsou dvojitými dřevěnými okny dělenými poutcem v jedné třetině odshora na horní nečleněné sklápěcí pole a na spodní pole dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Třetí osu zleva patra umístěnou do rizalitu představuje sdružené obdélné okenní otvory (pravý je zaslepen) spojené jednou profilovanou šambránou, profilovanou parapetní římsou se štukovým obdélným rámem v parapetu a přímým úsekem nadokenní římsy. Všechna obdélné okenní otvory mají shodnou profilovanou šambránu a vyplňují je dvojitá dřevěná okna dělená v jedné třetině odshora na horní a spodní dvoukřídlé nečleněné pole. Patro je ze stran vymezeno plochými lizénami s jednoduchými hlavicemi. Průčelí je horizontálně členěno prostým soklem, profilovanou kordónovou římsou a zavrčeno profilovanou římsou korunní. Dvorní průčelí je tříosé. První dvě osy zleva, obdélné okenní otvory, jsou vyplněny dvojitými dřevěnými dvoukřídlými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Třetí osu zleva představuje obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem umístěný do dveřní niky s přímými špaletami a přímým překladem. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné svlakové. Obdélné okenní otvory patra mají shodnou výplň s okny patra hlavního průčelí. Třetí osa zleva je rovněž sdružena. Pravou polovinu zadního průčelí zakrývá obdélný hloubkově orientovaný přízemní přístavek jehož levé průčelí prolomily tři osy. Postraní osy jsou tvořeny obdélnými okenními otvory vyplněnými dvoukřídlými okny členěnými příčlemi do třech tabulí. Prostřední osu představuje obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dřevěnými svlakovými dveřmi. Levou část dvorního průčelí zaujal obdélný hloubkově orientovaný přístavek, jehož pravé průčelí prolomily dva dveřní otvory. Pravý má segmentový záklenek. Vyplnily je jednokřídlé dřevěné svlakové dveře. Objekt kryje sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Krytinu tvoří plochá pálená drážková krytina. Levý dvorní přístavek kryje pultová střecha s plochou pálenou drážkovou krytinou. Pravý dvorní přístavek je kryt pultovou střechou s vlnitým plechem.