dům

Dům č. p. 171 se nachází jihozápadně od Mírového náměstí, v nároží ulic Vrchlického a Čechovy. Dům č.p. 171 je jednopatrový nárožní objekt na půdorysu v podobě písmene „L“. Hlavní (jižní) průčelí směřující do ulice Vrchlického je v přízemí a patře pětiosá. Prostřední osa přízemí, obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem, vyplňují dřevěné dvoukřídlé dveře. Zbylé osy přízemí tvoří obdélné okenní otvory vyplněné dřevěnými okny, dělenými poutcem v jedné třetině odshora na horní sklápěcí pole členěné stojinou do dvou tabulí a na pole spodní dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Všechny otvory přízemí, opatřeného pásovou rustikou, mají vpadlé pole šambrán, nad kterými jsou umístěny štukové segmenty rozdělené drážkami na jednotlivé klenáky. Obdélné okenní otvory patra, ve dvou postraních osách, s profilovanými šambránami se zdobnými akrotériemi vyplňují shodná okna s přízemím. Prostřední osu patra tvoří obdélný okenní otvor se shodným lemováním jako mají okenní otvory a vyplněn je dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem. Dveře vedou na balkon se zdobnou mříží. Průčelí je horizontálně členěno prostým soklem, plochou pásovou kordónovou římsou se zavěšeným zubořezem a vrcholí římsou korunní, která byla koncipována jako kladí, skládá se tak z profilovaného architrávu, zdobeného vlysu a profilované římsy . Kladí je v nárožích neseno pilastry bez patek a s profilovanou a zdobnou hlavicí. Shodně je řešeno i průčelí směřující do ul. Čechova s tím rozdílem, že kordónová římsa je profilována naopak od architrávu, který profilaci postrádá.