dům

Dům č. p. 175 se nachází jihozápadně od Mírového náměstí, na jižní straně ulice Vrchlického. Dům č.p. 175 je jednopatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu s levým dvorním křídlem. Hlavní (severní) průčelí směřující do ul. Vrchlického je tříosé se shodným rytmem. První osa zprava, pásovou rustikou opatřeného přízemí, představuje portál s ušima, obvodovou lištou a lichoběžným klenákem, který je vyplněn dřevěnými dvoukřídlými dveřmi. Zbylé dvě osy tvoří obdélné okenní otvory ve vpadlých polích vyplněné dvojitými dřevěnými okny dělenými v jedné třetině odshora na horní pole výklopné a na spodní pole dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Okenní otvory patra, vymezeného lizénovým rámem, s profilovanými šambránami vyplňují okna shodná s přízemím. Průčelí horizontálně člení prostý sokl, drobná kordónová římsa a profilovaná římsa korunní. Sedlovou střechu s hřebenem rovnoběžným s komunikací pokrývá plochá drážková pálená krytina. Dvorní průčelí se uplatňuje ve dvou plánech. Přední plán, jižní průčelí dvorního křídla, prolamuje v patře jeden obdélný okenní otvor vyplněný oknem shodným s okny hlavního průčelí. Zadní plán, jižní průčelí jádra domu, je dvouosý. První osa zleva představuje obdélný okenní otvor patra, který je vyplněn dřevěným dvoukřídlým oknem s nečleněnými křídly. Druhou osu zleva přízemí tvoří obdélný dveřní otvor vyplněný dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, v patře se jedná o obdélný okenní otvor vyplněný jednokřídlým dřevěným oknem děleným příčlemi do tří tabulí. Západní průčelí dvorního křídla prolamují v přízemí dva obdélné okenní otvory vyplněné dvoukřídlými dřevěnými okny s nečleněnými křídly.