filmové ateliéry - hlavní budova filmového studia

Výstavba areálu byla zahájena v roce 1931 a první ateliér byl zprovozněn již v lednu 1933. Hlavní budova filmových ateliérů je rozměrný objekt na členitém půdorysu, situovaný na západní straně Kříženeckého náměstí v ose ulice Lumiérů. Stavba je provozně uspořádána okolo dvou ateliérů velikosti cca 20x32 m. s mírným sedlovým zastřešením a sestává ze srostlice několika překrývajících se hranolů. V severozápadní části stojí samostatný objekt tzv. měnírny. Hlavnímu východnímu čtyřpodlažnímu trojkřídlému průčelí dominuje v ose plochý úzký rizalit, vyrůstající do věžového nástavce (obsahuje schodiště, sloužil jako vodárenská věž). Nad plochou střechou hlavního křídla vystupují po stranách ústřední věže hladké atikové štíty vlastních ateliérů. V průčelí i na bočních fasádách se částečně uplatňují zaoblená nároží, výrazným prvkem jsou průběžné pásy oken. Samostatný objekt, stavěný však jako provozní součást, tvoří tzv. měnírna - původně záložní zdroj elektřiny. Jedná se o drobnou funkcionalistickou stavbu s velkoplošnými prosklenými stěnami a vnitřní halovou dispozicí. Schodišťové prostory hlavní budovy jsou osvětleny typickými, do ocelového roštu zasklenými stěnami. Hlavní budova obsahuje především kanceláře a jejich zázemí, západně navazují filmové ateliéry. Z původního vybavení budov zůstala zachována řada prvků, především vnitřní dveře, často včetně kování, některá ocelová okna, schodiště aj. (pokrač.) Dispozice a využití objektu zůstalo od jeho vzniku v zásadě zachováno. Celý areál ateliérů byl postupně doplňován dalšími stavbami, z nichž některé leží na území památkové zóny.