dům

Dům čp. 16 stojí západně od náměstí Míru, na jižní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z menší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou se štítem na severu a s polovalbou na jihu, krytou raženými pálenými taškami. Hlavní uliční štítové severní průčelí je tříosé, členěné kordonovou a hlavní římsou, trojosý štít členěn na tři patra. V přízemí je výkladec mezi dvěma dveřmi s nadsvětlíky, všechny tři otvory jsou zaklenuty plným obloukem, v patře v renesančních pískovcových ostěních s nad- a podokenní římsou jsou osazena dvojitá dovnitř otvíravá čtyřkřídlá čtyřtabulková okna, ve štítě je mezi dvěmi malými okénky čtyřtabulkové okno jednokřídlé, všechna asi s dvojskly. Mezi okny ve 2. a 3. ose v patře je na volutové konzole osazena barokní socha Madony. Dvorní jižní průčelí nečleněné, pouze mírně ustupující lichoběžníkový štít pod polovalbou je oddělen oplechováním. Okna jsou zde zdvojená dvoukřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazená v mělkých špaletách s úzkými vpadlými šambránami, v částečně zapuštěném přízemí segmentová a opatřená ne příliš vkusnými bíle natřenými mřížemi. Na okrasnou zahradu proměněný dvůr má cestičky ze zámkové dlažby a při jeho jižní zdi stojí ze dřeva postavený do dvora otevřený altán pod pultovou živičnými šablonami krytou střechou o velmi malém sklonu.