dům

Dům č. p. 127 leží jižně od náměstí, na západní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: bílá), vložený podélnou východní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová krytá frankfurtskými taškami Pultem střechy na straně do komunikace prostupuje 1 výlezový pultový vikýř, nad hřeben střechy vystupují 1 komínové těleso. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl. K severozápadní straně parcely domu č.p. 127 přistavěno v klasicismu křídlo s pultovou střechou, nad jehož hřeben vystupuje komín. Uliční průčelí je v přízemí dvojosé, v patře čtyřosé (v rytmu 2-2) – okenní osy sdružené. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prolamují sklepní světlík obdélného tvaru (2. osa zleva), profilovanou kordonovou a korunní římsou. V první ose zleva se nachází vstup ve špaletě zakončený segmentovým obloukem. Nadpražní profilovaná římsa segmentového tvaru, na krajích dolu zalomena, vnitřní strana vymezena do omítky proškrabávanými samostatnými klenáky. Výplní jsou dvoukřídlá dveře rámové konstrukce se šesti dřevěnými kazetami oddělenými od sebe vodorovným vlysem, přičemž střední obdélné kazety na výšku zabírají 2/4 výšky dveří. Horní výplně proskleny, zevnitř opatřeny mříží. Dolní kazety- ve tvaru vpadlého zrcadla. Vnější klapačka je členěna do tvaru polosloupku– s hlavicí ve tvaru lotosového květu – dříkem kanelovaným v dolní polovině . V přízemí okna umístěno v líci, čtvercového tvaru ukončené segmentovým obloukem zaujímající plochu dvou okenních os v 1. patře, dvojité, trojkřídlé, devítitabulkové, ven a dovnitř otvíravé. Segmentové zakončení okenního otvoru orámováno profilovanou nadokenní římsou segmentového tvaru, na krajích dolu zalomena, vnitřní strana vymezena do omítky proškrabávanými samostatnými klenáky . V prvním patře zdvojená obdélná okna umístěna v líci, dvojitá, dělená do T – s poutcem – čtyřkřídlá, šestitabulková, dovnitř otvíravá s profilovanou podokenní římsou a dvěma poli obdélné parapetní výplně s motivem diamantování. Přímá profilovaná nadokenní římsa vymezující plochu dvou okenních os, pravoúhle zalomená s mírným přesahem stojin, je na vnější straně uprostřed a na koncích ozdobena vegetabilním motivem.