dům

Dům č. p. 178 se nachází v ulici Vrchlického, jihozápadně od Mírového náměstí, na jižní straně ulice Vrchlického. Dům č.p. 178-179 je jednopatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu. Hlavním (severním) průčelí směřující do komunikace je v přízemí i patře pětiosé se shodným rytmem 2-1-2. Prostřední tři osy představují obdélné dveřní otvory, vyplněné jednokřídlými dveřmi, kromě čtvrté osy, kterou vyplňují dveře dvoukřídlé. První a pátou osu tvoří výkladce. Otvory přízemí lemuje vpadlé pole šambrán. Přízemí je opatřeno pásovou rustikou. Obdélné okenní otvory patra mají profilovanou šambránu nesoucí velice zdobnou suprafenestru a rovněž zdobně vyvedenou parapetní římsu. Okenní otvory vyplňují dřevěná dvojitá okna osazená do líce a jsou dělena poutcem v jedné třetině odshora na spodní a horní dvoukřídlé nečleněné pole. Průčelí horizontálně člení prostý sokl, plochá zdobená kordónová římsa, dva ploché zdobené průběžné pásy přerušované okenními otvory a zakončeno římsou korunní, která je koncipována jako kladí. Objekt kryje sedlová střecha kombinovaná s mansardou, kterou prostupuje pět vikýřů se sedlovými stříškami ve shodném rytmu s okenními osami. Vyplněny jsou dřevěnými dvoukřídlými nečleněnými okny. Střešní krytinu tvoří plastová břidlice či cembrit .