dům

Dům č. p. 126 leží jižně od náměstí, na východní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: skořicová, články bílé), vložený štítovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová krytá frankfurtskými taškami?. Pravým pultem střechy prostupuje komínové těleso. Na uliční budovu navazuje jednopatrové dvorní křídlo na SV straně parcely, půdorysně ve tvaru písmene L, obkličující na straně východní těsný dvorek Uliční průčelí je trojosé. Fasáda je horizontálně členěna v přízemí do omítky naznačenou pásovou bosáží, nadokenní římsou, která se pohledově uplatňuje mezi 1. a 2. a 2.a 3. osou zleva, v patře kordonovou římsou, na kterou navazuje štukový pás spojující patky pilastrů v 1. patře. Fasáda vrcholí profilovanou korunní římsou. Svažitost terénu pohledově vyrovnává hnědý do omítky naznačený sokl, který prolamuje sklepní světlík obdélného tvaru (2. osa zleva). Vertikálně je fasáda v přízemí členěna v 1. patře čtyřmi pilastry, které vymezují tři travé, v přízemí se objevují pilastry tvořené bosáží. V ploše hlavice rozetky. V prvé ose zprava se v přízemí nachází vstup ve špaletě zakončený segmentovým obloukem a orámován šambránou.Výplní jsou klasicistní dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s klapačkou zdobenou kanelováním a zakončenou iónskou hlavicí a patkou. Křídla zdobena prosklenou výplní s ozdobnou mříží, v dolní třetině vystouplými profilovanými zrcadly- uprostřed s rozetou a vegetabilní řezbou a v horní části se nachází menší prosklená výplň. V přízemí v 1. a 2. ose zprava okna dvojitá, obdélná, , dvoukřídlá, dovnitř otvíravá, dělena do T (s poutcem v horní třetině), třítabulková, osazena ve špaletě, rámována jednoduchou špaletou zakončenou segmentovým obloukem. Segmentové oblouky šambrán jsou rámovány v omítce provedenými iluzivními klenáky. V 1. patře okna zdvojená, obdélná, dvoukřídlá, dvoutabulková, dovnitř otvíravá s nadokenní profilovanou římsou. Parapetní výplň zdobena v ploše vpadlým obdélným zrcadlem s motivem přetínaných větví s křížkem v kruhu uprostřed. Průčelí vrcholní pětibokým štítem s obdélným nástavcem, který prolamují dvě okenní osy zakončené segmentovým obloukem a nacházejí se v poli vpadlého zrcadla. To zdobí na vrcholu rozeta a po stranách štukové motivy mušle.