dům

Dům č. p. 128 leží jihozápadně od náměstí, na východní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: světle zelená, články bílé), na hloubkově orientované parcele, vložený štítovou stranou do fronty domů v téže ulici. Střecha je sedlová krytá eternitem, s polovalbou na straně do ulice. Nad hřeben střechy, který je orientován kolmo na osu ulice, vystupuje 1 komínové těleso. Dispozičně se jedná o hloubkový dvoutrakt - v přízemí s chodbou při pravém okraji, na hlavní budovu navazuje k východu dvorní křídlo, jednopatrová budova vystavěna v roce 1875. Uliční průčelí je v přízemí dvouosé a v patře tříosé. Fasáda je horizontálně členěna hladce omítaným soklem, který prolamuje sklepní světlík obdélného tvaru (mezi 1. a 2. osou), pásovou rustikou v přízemí, profilovanou kordonovou římsou a korunní římsou. Vertikálně po obou stranách člení průčelí hladký pilastr prostupující obě patra. V přízemí v první ose zprava se nachází segmentem zaklenutý vstup ve špaletě s nadsvětlíkem vertikálně děleným na poloviny. Výplní jsou novodobé jednokřídlé laťové dveře se skleněnou středovou výplní přístupný dvěma schodnicovými stupni. Vstup je rámován ve štuku vytaženou jednoduchou šambránou. Okno v přízemí trojdílné, dvojité, rámováno jednoduchou šambránou, v patře čtyřkřídlá, pravoúhlá, čtyřtabulková s poutcem, ve špaletě, dovnitř otvíravá, rámovány profilovanou šambránou.. Štít ve tvaru lichoběžníku, jehož tvar rámuje jednoduchá šambrána, je od patra oddělen profilovanou korunní římsou a prostupuje jím jedna okenní osa – okno v líci, jednoduché, čtyřkřídlé, čtyřtabulkové zakončené segmentem, rámováno jednoduchou šambránou. Krov je hambalkový, podlaha je tvořena pálenými dlaždicemi-topinkami.