dům

Dům č. p. 45 se nachází na jižní straně ulice ČSA, ale zároveň zasahuje do severozápadního nároží Mírového náměstí. Dům č.p. 45 je jednopatrový nárožní objekt na obdélném hloubkově značně protáhlém půdorysu, obracející se hlavním (východním) průčelím s neorenesanční fasádou z doby okolo r. 1875 do náměstí. Přízemí, kterým prostupuje stlačený oblouk plochostropého loubí s bíle malovanou lištou, zleva uzavírá opěrák do výše kordónové římsy a na opačné straně pravé nároží s rustikou. Přízemí v loubí prostupují dva novodobé výkladce se segmentovými záklenky. Patro je prolomeno třemi osami obdélných okenních otvorů s profilovanou šambránou, kterou lemují pilastry umístěné na parapetních římsách a ukončeny jsou volutovými konzolkami nesoucími přímé úseky říms, parapet zdobí ve štuku vyvedený rostlinný dekor. Okna jsou umístěna ve špaletě a dělena jsou v jedné třetině od shora poutcem na dvě pole, na horní dále nečleněné a spodní dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Průčelí horizontálně člení prostý sokl, profilovaná kordónová římsa, která obíhá profil opěráku a pokračuje přes celé průčelí sousedního objektu č.p. 46 a zároveň se projevuje i na průčelí směřující do ul. ČSA, průčelí vrcholí korunní římsou podpíranou konzolkami. Průčelí do ul. ČSA je v současnosti vertikálně členěno do tří polí. První pole zleva je v přízemí a patře čtyřosé rytmu 1-2-1. První osu zleva představuje plný oblouk loubí s obíhající bíle malovanou lištou, druhou osou je dvakrát odsazené vpadlé pole imitující okenní otvor, zbylé dvě osy jsou výkladce s malovanými šambránami umístěné excentricky v padlých polích Přízemí vymezuje zprava i zleva vertikální lizénový pás s rustikou. Patro představují stejné okenní otvory jako na průčelí do náměstí (okna jsou shodná rovněž). Pole horizontálně člení prostý sokl, kordónová římsa hlavního průčelí a korunní římsa hlavního průčelí, která běží přes všechna pole. Prostřední pole prostupuje pět okenních os rytmu 2-1-2 z nichž prostřední je slepá. Výkladce přízemí obíhá bíle malovaná šambrána. Ven otvíravá okna v líci prvního patra jsou dělená v jedné třetině ze shora poutcem na horní dvoukřídlé pole a na spodní dvoukřídlé pole s křídly dělenými příčlí do dvou tabulek. Okenní otvory obíhají ploché šambrány s lištou a nárožními uchy. Obdélná horizontálně položená okénka otevřená do půdního prostoru mají stejný rytmus jako přízemí, prostřední osa však chybí. Podle dochovaných závěsů je patrné, že byla ven otvíravá. Kordónová římsa pole je oproti předešlé jinak profilována a položena níže. Poslední pole je tříosé se shodným rytmem, prostřední osou přízemí prostupuje dveřní otvor mezi dvěma novodobými výkladci. Obdélné okenní otvory patra obíhá šambrána shodná se šambránami předešlého pole. Vyplněny jsou okny dělenými v jedné třetině od shora poutcem na spodní a horní dvoukřídlá pole s nečleněnými křídly. Stejného rytmu jsou i okénka půdního prostoru. Sokl pole je obložen nevhodnými keramickými obkladačkami hnědé barvy. Kordónovou římsu tvoří pouze plochý pás, který byl položen níže než v předešlém poli.