dům

Dům č. p. 125 leží jižně od náměstí, na západní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: bílá), vložený podélnou východní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová krytá frankfurtskými taškami Pultem střechy na straně do komunikace prostupuje 2 výlezové pultové vikýře, nad hřeben střechy vystupují 2 komínová tělesa, pultem střechy směrem do dvora 1 komínové těleso. Těsně u hrany střechy velký zděný sedlový vikýř s projmutými křídly (v minulosti možná volutová), ukončený segmentovým štítem. Střední část vystupuje z hmoty vikýře. Vertikálně vikýř členěn průběžnou podokenní římsou, horizontálně dvěma pilastry, jednou okenní osou zakončenou trojlistým obloukem, do kterého vstupuje hlavní klenák, orámovanou šambránou – stojiny ve tvaru pilastrů. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl, který prostupují v 1. a 5. ose obdélné světlíky. Uliční průčelí je pětiosé (v rytmu 2-1-2). Fasáda je horizontálně členěna soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou. Ve třetí ose zleva se nachází portál se vstupem zakončeným trojlistým obloukem, pískovcové stojiny ve tvaru pilastrů . Portál je vymezen dvěma jónskými pilastry, vrcholí profilovanou korunní římsou, ve středu vzdutou, do které prostupuje hlavní klenák. Výplní jsou vstupní dřevěná dvoukřídlá vrata ve špaletě rámové konstrukce s nadsvětlíkem. Ve druhé a čtvrté ose zleva – ve špaletě - pravoúhlý vstup do zázemí obchodu, přístupný dvěma schodovými stupni. Výplní jsou jednokřídlé rámové dveře s nadsvětlíkem, které jsou členěny dvěma obdélnými vpadlými zrcadly s nakoso kladenými příčlemi. V první a páté ose zleva – obdélný výkladec ve špaletě, pravděpodobně z 2. pol. 19. stol. V prvním patře zdvojená obdélná okna umístěna v líci, dvojitá, dělená do T – s poutcem – čtyřkřídlá, desetitabulková, dovnitř a ven otvíravá, s profilovanou šambránou. Plochu pod oknem člení podokenní římsa a pole obdélné parapetní výplně, uprostřed - s motivem vpadlého zrcadla a nad oknem přímá profilovaná nadokenní římsa.