dům "U Svaté Trojice"

Rozsáhlý nárožní jednopatrový objekt v sousedství děkanského kostela. Střechy sedlové, falešné mansardy, kryté pálenou krytinou. Obě průčelí, tj. hlavní západní a boční severní, jsou vrcholně barokní z 30. let 18. století. Hlavní průčelí je v přízemí čtyřosé, v patře pětiosé s okny patra v rytmu 1 – 3 – 1. Střed průčelí vrcholící zděným štítem je vymezen jednoduchými pilíři opakujícími se i na bocích průčelí. Je posunut doleva, neboť severní díl je výrazně užší než díl jižní. V druhé ose od jihu je hlavní vchod do ukončený obloukem s vykrojenými kouty a segmentovým nadpražím, rámován štukovou šambránou, která má stojky ukončené výraznou římsou. Po stranách je nakoso situována dvojice pilastrů s konzolovými hlavicemi, ukončenými vázami a koulemi. Nad otvorem profilovanou římsou vymezená supraporta. Vstup vyplňují dvoukřídlé dveře, v nadsvětlíku paprsčitě uspořádané příčle. Zbývající osy v přízemí jsou prolomeny segmentově ukončenými čtyřkřídlými okny lemovanými stuhovou šambránou a podokenní římsou. Přízemí od patra odděleno profilovanou kordonovou římsou. Okna v patře rámují stuhové šambrány s uchy, nad kterými se zdvihají výrazné suprafenestry. U nich se střídají se dva typy říms, lichoběžníkovité a segmentové. každému typu náleží samostatná štuková výplň vlysu. Pod okny obdélná parapetní pole. Střešní zděný vikýř obdélného obrysu, ve středu zvýšený polokruhovým štítkem, po stranách nastojato umístěné voluty. Ve středu nika s barokní plastikou Nejsvětější Trojice. Po stranách okenní otvory rámované stuhovou šambránou s klenákem ve vrcholu. Zděný vikýř je symetricky doplněn dvěma novodobými. Boční severní průčelí je osmiosé, leněné dvěma pilastry, první mezi třetí a čtvrtou a druhý mezi šestou a sedmou osou od východu. V přízemí okna rámovaná stuhovou šambránou, vyplněné dvoukřídlými okny a mříží. V patře odděleném kordonovou římsou jsou okna rozvržena stejně jako na hlavním průčelí. Střecha je prolomena šesti novodobými vikýři, jsou umístěny nad 2 – 7 osou. Dvorní průčelí novodobě upravené.