radnice
Úpice
Úpice
náměstí T. G. Masaryka č.p. 30
radnice

Raně barokní patrová stavba radnice s podloubím. příklad správního objektu menšího města.

popis

Jednopatrová obdélná budova, ze tří stran volně stojící, průčelím obrácená do náměstí a levou boční stranou do ulice, ústící do náměstí. V průčelí je podloubí na třech mohutných pilířích, v obloucích arkád je klenák. Na nárožích a uprostřed budovy jsou celkem tři pásy vertikální rustiky. V prvním patře jsou dvě sdružená okna s hladkými špaletami. Nad římsou je volutový štít, rozdělený římsou na dvě poloviny, v dolní jsou dvě sdružená menší okna, v horní části štítu je uprotřed lisena, jež nese znak města, nad znakem je korunka a pod ním letopočet MCCXLI. Štít je ukončen dřevěnou věžičkou s hodinami a cibulovitou plechovou střechou s lucernou a makovicí. Původní půdorys byl čtvercový, zadní trakt byl dostaven až r. 1822 (přístavba opticky oddělena okapovou rourou). Ve staré části s rustikovým nárožím je v přízemí jedno zamřížované okno, v 1. patře dvě sdružená okna. V nové části je po čtyřech oknech v přízemí i 1. patře. Radnice stojí na svažujícím se terénu, který je vyrovnán z levého boku hladkým zvyšujícím se soklem. Před radnicí je rampa. Loubí je klenuto dvěma poli valené křížové klenby s hřebínky vytaženými v omítce, levé pole je doplněno dvěma lunetami.

• 44890/6-3701 - radnice »

- kulturní památka
    - zapsáno do st. sezn. před 1988 a u části nebo celku prohlášena/ zrušena/revidována památková ochrana

• Kód CZ 17088, Úpice, město, Úpice, Trutnov, Královéhradecký kraj