kaple zámecká, Morzinů

Zámecká kaple Morzinů je vystavěna na obdélném půdorysu s polygonálně uzavřeným presbytářem k západní straně, situovaná na vyvýšené kamenné terase s dvěma přístupovými rameny schodišť po stranách. Vstup do kaple od východní strany profilovaným portálem, ve vrcholu zakončeným lomeným obloukem. Na přímém nadpražním překladu s koutovými konzolkami je v tympanonu umístěn kamenný reliéfní erb vytvořený spojením erbu černínsko - morzinské větve, obou původních rodových znaků. Ostění je zdobeno polosloupy a dvěma hranolovými sloupky zakončenými fiálami. V nadpraží trojúhelný štít s kvadrilobem, který je zdoben po obvodu kraby. Původní dvoukřídlé dřevěné dveře se štítkem, klikou a závěsy s povrchovým zdobným kovovým ostěním. Nad vstupním portálem je kruhová rozeta. Trojúhelný štít se dvěma sdruženými okny v patře vrcholí hranolovou věžičkou zakončenou osmibokým jehlancem s makovicí a latinským křížkem. Boky kaple po evangelní a epištolní straně s úzkými okny a vitrajovými výplněmi vegetativních motivů, zakončenými lomeným obloukem, který je zdoben kružbou čtyřlistu. Mezi okny jsou uplatněny rytmizované odstupněné opěráky se stříškami a štítky. Krov sedlové střechy s bedněním a pokládkou eternitových šablon, ve střeše sedlové odvětrávací oplechované vikýře. Terén vyrovnávající terasa se vstupní kovanou dvoukřídlou mříží umožňuje vchod do hrobky v podzemí.