kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice v Drnholci je situován na hraně mírného návrší ve východní části obce a svým dvouvěžovým hlavním průčelím je orientován do mělkého údolí na levém břehu řeky Dyje. Podélná jednolodní stavba s odsazeným, segmentově ukončeným kněžištěm má po stranách dvojici obdélných útvarů kaple a sakristie s oratořemi v patře a s hmotově představeným vstupním útvarem s pravoúhlým vnějším schodištěm. Fasády vstupního útvaru přechází z hladkého soklu do obdélných vpadlin, zakončených průběžnou římsou, nad kterými je člení pilastry vysokého řádu, zakončené římsovými hlavicemi, nesoucí mohutně vyloženou průběžnou podstřešní římsu; hmota mírně představeného středového rizalitu je završena trojúhelným štítem, za nímž vyrůstá z podstřešní římsy průběžnou římsou jednou profilovaný nástavec flankovaný dvojicí nárožních hranolových věží, spojených zalamovaným, v ose půlkruhově vypjatým štítem. Boční fasády člení nárožní lezény a obdélné vpadlé výplně; fasády kněžiště a bočních útvarů sakristie a kaple jsou hladké. Hmotu zdiva prolamují ve vstupním útvaru v ose umístěné obdélné balkónové okno, na bocích lodi pravoúhlými okny se segmentovými záklenky a v kněžišti okny kruhovými. Hlavní vstup v ose západního průčelí lemuje portál tvořený kosými pilastry, nesoucí segmentový štít.