socha Vzlet

Plastika vzlet (kov, laminát, beton, výška 8,5 m, šířka cca 5 m) Monumentální plastika je složena ze tří prostorových vertikálních křídel s dynamickým zvýrazněním pohybu, vybráním středové části a pevným ukotvením do země. Energii díla zvyšuje umístění laminátové koule v jednom z horních křídel a dále částečné zlacení v proužcích soustředěné kolem volného středu objektu. Celý objekt o výšce 8, 5 m sestává ze dvou částí: podnože (v. 3,5 m) a těla plastiky (vepsáno v kouli o průměru cca 5 m). Podnož z kotlového plechu v tloušťce 5 mm je tvořena třemi roznášecími ocelovými plotnami a kotvena do základové desky ocelovými šrouby. Tělo plastiky–koruna–je přísně geometrickou konstrukcí. Je sestaveno ze tří prostorových vertikálních křídel, které jsou rovinně souměrné dle osy středu plastiky a dále dle osy daného křídla. Jednotlivá křídla mezi sebou svírají úhel 120°. Koruna je provedena jako samonosná komůrková konstrukce tvořená vnitřními žebry šroubovanými na obrysovou osnovu. Jednotlivé díly pláště (z plechu tloušťky 12 mm) jsou zevnitř přivařeny na prutovou osnovu. Horní část sochy je z tenkých ocelových plechů formátovaných do malých štítků spojených žebrem svaru. Takovéto šupiny vytvářejí přímkové plochy křídel, které mají tloušťku danou vnitřní ocelovou konstrukcí, na kterou byly plechy připojovány. Konstrukce je pak nasazena na podnož svařovanou z rovných plechů a opatřenou plechem patním, kotveným do betonového základu skupinou šroubů vně konstrukce. Plastika je umístěna při nájezdu z ulice Evropské na Aviatickou