usedlost Hercovka

Areál sestává z vily a zahrady s drobnými objekty, ohradní zdí, oplocením a kovovou branou. Vinice v těchto místech je doložena před r. 1628. Roku 1750 ji koupil již jako usedlost správce kanovníka Herče, což dalo místu dnešní název. Patrně po r. 1871 došlo k přestavbě domu do neorenesanční podoby a k úpravě zahrady, jež se v jádru dochovala dodnes. K zásadní přestavbě neorenesančního domu došlo v letech 1925-1926 podle návrhu Josefa Donáta. Vznikla tak luxusní reprezentační vila ve velmi tradicionalistickém pojetí historizujícího eklektismu. Vila má zachovány interiéry včetně detailů. Při jihozápadním nároží je v úrovni přízemí garáž, vjezd je zvýrazněn pilastry, na střeše je terasa s balustrádou. Východně od vily leží domek zahradníka, který vznikl po r. 1871. Zahrada je zajímavá nejen členěním a objekty (osmiboký dřevěný altán v ose hlavního vstupu, schodiště se sochou lva, antikizující socha ženy, balustráda, dva kruhové bazény, skleník s pavilónkem, opěrná zeď do ulice, aj.), ale i zahradnicky (dendrologická skladba; skalka ve východní části, aj.). V základu pochází z 1. pol. 19. stol., s pozdějšími úpravami. Kovová brána je secesní, snad po r. 1909. Menší zahrádka s oplocením je při ulici (parc. č. 3169).