špitál

Těsně při zvonici na jižní straně kostela stojí budova bývalého špitálu. Jednopatrová stavba na obdélném půdorysu s křídlem na severní straně. Trojosé průčelí obrácené na východ člení omítkové lesenové rámce, ve středním poli plochý náznakový rizalit. Nad obdélníkovými okny v 1. patře štuková ornamentika s volutovými motivy s mušlí uprostřed, ve střední ose s festony. Okna mají stuhové šambrány, v 1. patře s kamennými parapetními římsami. Krajní liseny pod římsou dekoruje štuková mušle. V ose průčelí pravoúhlý pískovcový portál s ležatým nadsvětlíkem. Dvoukřídlé dveře s bohatě vykrajovanými, plasticky vystupujícími výplněmi akcentuje mohutná sloupková klapačka, s profilovaným soklem, ploše dekorovaným dříkem a ornamentální mušlovitou hlavicí. Symetrická dvojice původních kovaných úchytek s bohatě vykrajovanými podložkami doplňuje kvalitní uměleckořemeslné provedení dveří. V nadsvětlíku původní dvojdílné zasklení se sloupkem zdobeným oblounovou lištou. Nade dveřmi umístěn plastický "starší znak města Chocně" od J. Paukerta z r. 1922. Průčelí završuje trojúhelný, po stranách lehce prohnutý štít, jehož střední obdélné pole, výrazně širší než rizalit, je po stranách lemováno pilastry, nesoucími kladí s motivy palmet a píšťal. Trojúhelný tympanon vymezený po obvodu výrazně profilovanou římsou, má ve vrcholu usazenou kamennou šišku, v ploše plochý reliéf s motivem slunce. Současné barevné řešení kombinuje cihlově červenou, růžovou, smetanovou a bílou. Uprostřed štítu je novodobý kruhový emblém s nápisem "městské muzeum". Severní fasáda je nepravidelně čtyřosá, v 2. ose rizalit ve formě krátkého křídla, ukončený štítem, zjednodušeně replikujícím hlavní průčelí. Po stranách štítu pilířky s kamennými koulemi, ve vrcholu nic. Profilace říms mohutně vyvinuta i v tympanonu. Členění fasády zdvojenými lisenovými rámy, okna mají stuhové šambrány s kamennými parapety. V přízemí rizalitu bývala předsíň, otevřená ze tří stran pravoúhlými otvory (viz stará karta), mříž uzavírala západní stranu. V současnosti po úpravě západní strana zazděna, na severní okno, pouze východní strana zůstala otevřena, mříž umístěna zde. Má podobu nízkých neorenesančních dvoukřídlých dvířek s bohatou ornamentikou esovitě stáčených prutů kruhového profilu. Nízká mřížka podobného typu typu doplňuje na parapetu nové okno. Západní průčelí novodobě upraveno, trojosé, okna ve stuhových šambránách s kamennými parapety, lisenové rámování, vyžlabená římsa, štít trojúhelný, lisenové orámování, kruhové okénko. Střešní krytina pálená, prejzy. Interiér dle staré karty plochostropý.