Kratochvílův statek

Soubor "Kratochvílův statek" tvoří: - obytná budova čp. 29 - hospodářské budovy (tzv. ovčín západně od obytné budovy a zástavba při jižní a JV straně dvora) - původní oplocení (ohradní zdi) se vstupem a branou - pozemky parc. č. 173, 174/1, 174/2, 175 Jedná se o hospodářskou usedlost s tradičním uspořádáním jednotlivých budov kolem obdélného dvora s branou a s navazující rozlehlou zahradou s oplocením-ohradní zdí. Současná podoba hlavní budovy pochází pravděpodobně z konce 18. a první čtvrtiny 19. století. Pravděpodobný je starší původ usedlosti. Hospodářské objekty při jižní straně dvora pocházejí údajně z doby kolem r. 1910. Budova tzv. ovčína byla zvýšena v 60. letech 20. stol. Areál v posledních letech prochází postupnou obnovou. Na místě stodoly je plánována výstavba repliky v původním půdoryse (nevztahuje se na ní prohlášení za KP). Dochovaná podoba jednotlivých objektů souboru zachycuje postupný vývoj venkovské zemědělské usedlosti založené patrně již v předbělohorské době až po současnost, kdy byly jednotlivé objekty rekonstruovány s ohledem na historicky hodnotné prvky i s ohledem na celkový kontext zástavby.