usedlost Hanspaulka

Budovu zámečku s rozsáhlým parkem nechal postavit Hans Paul Hippmann (*1718-+1757), na místě starších vinic. Ve 20. letech 20. století byly demolovány hospodářské budovy, v zámečku byly umístěny archeologické sbírky Antonína Jíry. Po 2. světové válce zde sídlilo archeologické oddělení Muzea hl. m. Prahy. Areál usedlosti Hanspaulka tvoří: - Budova usedlosti-zámečku. Jednopatrový objekt na obdélném půdoryse. Střecha mansardová. Hlavní východní průčelí je sedmiosé se středním rizalitem se štítem. Boční průčelí čtyřosá. Interiéry zčásti klenuté. - Před východní průčelí zámečku přiléhá rozsáhlá terasa se vstupními schodišti. Na terase je studna se šestibokou kovovou klecí. Zídka terasy je osázena bustami a piniovými šiškami. - Okolo hlavní budovy se rozprostírá rozsáhlý park, zčásti nově přeparcelován (především původně jednotná parc. č. 3207 byla později na západě zásadně pozměněna). Část je nově parkově upravena (především parcela č. 3207/1), část původních pozemků parku - na západní straně - je zastavěna novým čp. 2579 se sportovišti (nynější parc. č. 3207/2; 3208/7), aj. upravena: dětské hřiště (parc. č. 3205), oplocení při čp. 166 (západní část prac. č. 3207/1 při parc. č. 3211). - Vstupní brána s úsekem ohradní zdi a se schodištěm. Nachází se na východě při Šárecké ulici.