usedlost Špitálka

Vinice vznikla r. 1573 spojením čtyř menších vinic. V 16. století ji koupil arcibiskup a křižovnický velmistr Antonín Brus z Mohelnice. V majetku křižovnického kláštera a špitálu sv. Františka vinice nadále zůstala - a získala své jméno Špitálka. R. 1742 byla usedlost vypálena, poté obnovena. Usedlost měla (podle Stabilního katastru) větší rozsah než nyní - jižně se nacházelo rozlehlé stavení, severně obíhala cesta. Původní rozlehlé pozemky na jižním svahu byly za první republiky rozparcelovány. Současná podoba pochází pravděpodobně z 2. poloviny 18. století. Areál usedlosti tvoří: - Hlavní obytná budova. Jednopatrová stavba s hladkými průčelími, s valbovou střechou. - Bývalé hospodářské stavení přiléhající východně k hlavní budově. Přízemní stavba se sedlovou střechou. Nové střešní vikýře. - Dvoukřídlé bývalé hospodářské stavení v západní části. Přízemní se sedlovou střechou. Nové střešní vikýře. Celkově nově upraveno. - Zahrada a výše uvedené pozemky. V současné době je areál ohraničen novým plotem a zdí, zahrnující i pozemky parc. č. 2960/1; 2960/2; 2959/1; 2959/2 (tyto pozemky nejsou součástí kulturní památky). Rovněž garáž v severovýchodní části a garáž jižně při čp. 2594 nejsou předmětem památkové ochrany.