dům

Patrový částečně dvoutraktový objekt levé dispozice tradičního trojdělení s přiléhajícím čtvrtým dílem stodoly se nalézá v dolní části vesnické památkové zóny Merboltice, na pravobřeží Merboltického potoka. Jižním štítovým průčelím se objekt obdélného půdorysu se zděným přízemním přístavkem výměnku obrací do svahu. Jeho výstavba spadá do domkářské fáze v potoční nivě. Dům je roubený, podstávku má ze štítové strany v přízemí. Zděný je vstup s dveřmi a přisvětlovacím okénkem, za ním jako rizalit vystupující chlévní část, vytažená do patra. Zděný je rovněž přístavek se světničkou (druhý trakt), nad odražením římsičkou z režné cihly také vyzděn až do patra. Roubené patro, dopředu posazené na podstávce, do bočního průčelí oproti přízemí jen jedna okenní osa. Ve střední části nad vchodem navazuje svislé bednění, pravděpodobně kryje bývalý vstup na balkon, který zde již není. Tato změna spolu s tradičním zalištováním bednění ukončeným ozdobnými lištami vytváří běžnou ale přitom kouzelnou situaci, kdy je již nevědomě použitý znak arkády převýšen vytažením mezi přesahující stropní trámy patra a hned vedle se zase naopak vměstnává pod malé okénko. Čtvrtý díl domu, stodola, je už bedněná nahrubo, bez zalištování. Ve stabilním katastru je půdorysná stopa již daná, stodola není mladší, pouze rozšíření chlévní části je pozdější. Krov střechy předstupuje přes zápraží. Na obě strany je vše přetaženo sedlovou střechou s jen neznatelně jemným lomením, všechna zmiňovaná půdorysná předstoupení střecha sceluje. Zezadu domu je dochována drobná pultová prkenná přístavbička, pravděpodobně krytí pece vysunuté z půdorysu domu. Vstupní dveře jsou rámové, secesní. Okna mají dřevěnou prostě profilovanou šambránu a předstoupený parapet, jistě dle původního vzoru, jsou nová, dřevěná. Dojem trochu kazí montážní pěna. Okénko čtyřtabulkové v patře střední části je původní. Okna do světničky mají žel jen pseudodělení, nejspíše plastové. Zadní vstup rámuje portál původní dřevěný trámový. Střecha je ze starších šedých cementových tašek. Hlava komína je blízko za hřebenem, starší z režných cihel, s jedním lehce vystupujícím prstencem, vedle ní prostý plechový čtvercový střešní světlík jako výlez ke komínu. Průčelní okapový svod je namodro tmavě natřený. Na nároží je svítidlo „podkova“, rovněž shodné menší nad vchodem. Zápraží dlážděné z černých, žlutých a červených dlaždic, před vchodem z nepravidelných kamenných placáků.