škola - bývalá církevní škola, s reliéfem Panny Marie

Objekt je jednopatrový, volně stojící a založený na obdélném půdorysu. Západní a východní průčelí je devítiosé, severní a jižní pak trojosé. Novodobá fasáda pochází z 50. let 20. století a novodobé jsou i okenní výplně. Krov se dochoval původní hambalkový, se dvěma stojatými stolicemi pod konci hambálků. Vstup do objektu je prolomen ve středové části západního průčelí do drobného obdélného prostoru, zaklenutého polem pruské placky. Vpravo navazuje prostor se třemi poli placek s výraznými pásy. Východním směrem z chodbové části je přístupná velká prostora, původně předělená příčkami. Ty byly odstraněny v 50. letech 20. století při adaptaci na výrobní objekt. Strop je původní dřevěný záklopový, pohled stropu tvoří dřevěné desky, opatřené pod vrstvou omítky rákosem pomocí drátků a specielně kovaných hřebíčků. Na chodbový úsek vlevo navazuje jednoramenné schodiště, klenuté nízkou segmentovou klenbou, a za ním následuje dlouhá plochostropá chodba, v jejíž zadní části, pod ramenem schodiště, je vstup do suterénu. Suterén se nachází pouze pod středovou částí objektu a má půdorys čtverce, obsahující čtyři pruské placky. Klenební konstrukce využívají v obvodových zdech starší kamenné zdivo z kaple sv. Jeronýma, na které navazuje cihlové zdivo placek, náležejících ke klenebním konstrukcím původní církevní školy. Budova čp. 59 v Bystrém byla postavena v bezprostřední blízkosti kostela sv. Jana Křtitele a v jejich základech se dochovalo zdivo původní kaple sv. Jeronýma z roku 1767, je ukázkou stavby, která dokumentuje vývoj školních budov v Čechách, a to především z období 1. poloviny 19. století. Budova bývalé školy, která se ve své hmotě a dochované vnitřní dispozici j e cenným dokladem stavebních, řemeslných a konstruktérských schopností zednických mistrů, má rovněž nespornou hodnotu urbanistickou, a to svým umístěním v jedné z nejvýznamnějších a pohledově velmi exponované poloze v centru Bystrého. (text popisu - Prohlášení za kulturní památku, 2005) Reliéf - barokní, vápenec, ovál 165 x 83 cm, původně nad vchodem, z budovy sejmut v r. 1950, nyní uložen v kostele, připravuje se jeho zpětné osazení)