tělocvična - sokolovna

Stavba sokolovny funkcionalistického charakteru z roku 1933 v dominantní poloze malého města. Budova sokolovny z 30. let 20. století s místním kulturněhistorickým významem a významným uplatněním v panoramatickém pohledu města Bystré. (text popisu - Prohlášení za kulturní památku, 1995) Puristicky cítěná dvoupodlažní budova s valbovou střechou. Sokl a část průčelí z kamenného zdiva, zbytek omítán. V přízemí malý vestibul, divadelní sál pro 200 diváků, šatny, byt správce sokolovny. Jedno čelní a dvě boční schodiště, v mezipatře kuchyně s jídelnou a klubovna. V patře tělocvična. Poznámka - arch. Jan Drůbek byl synem starosty Sokola v Bystrém. V původním návrhu se počítalo s rovnou střechou, což bylo zamítnuto.