zřícenina hradu Zubštejn

Areál hradu o ploše cca 2 ha, největší délce 290 m a šířce 55-80 m sestává z jádra hradu (cca 50 x 18 m), jeho dolní ohrady a z velkého severního předhradí (65 x 140 m). Předhradí bylo na východní straně chráněno oválným opevněním (cca 10 x 16 m) na skalnatém pahorku, který v podobě hřebene pokračuje i na východní straně předhradí a tvořil tak jeho opevnění. Vzniklo snad dříve než zbytek opevnění předhradí. Na západní straně brány do předhradí stávalo asi nějaké stavení, z něhož se dochovala již jen mírně vyvýšená plošina. V jihozápadní části obvodu předhradí je reliéfně dochována obdélná bašta (10 x 8 m). Zástavba areálu předhradí byla zřejmě skromného provedení. V jihovýchodním cípu předhradí se nachází zvýšená plošina, z níž vedl dřevěný most přes příkop šířky 13 a hloubky 4 m na úzké zděné předbraní. Od předbraní vycházela hradba dolní ohrady, vymezená valem trapézového průřezu obloženého nasucho kladenou kamennou plentou. Do valu byly zakomponovány dvě oblé bašty (na východě a na západě). V západní části tohoto ohrazeného prostoru se nacházela cisterna a zřejmě i další budova. Hradní jádro zaujímalo skalnatý hřbet, od předmostí bylo odděleno příkopem šířky 15 a hloubky 6 m vylámaného ve skále. Čelo hradu zaujímala štítová věž (půdorys 11 x 5,3 m), v jejímž přízemí byl průjezd a v patře místnost klenutá křížovou klenbou s arkýřem, snad kaple. Tato část hradu je dochována do výše 13 m. Při západní hradbě jádra se nachází torzo podsklepeného patrového paláce (13 x 11 m) s dvouprostorovým suterénem sklenutým valenými klenbami. Do obou místností vedou z obou stran zahnuté schodišťové šíje. V přízemí paláce se nacházely také dvě klenuté síně, v patře se nacházel jediný sál. Tento palác byl postaven až v 2. polovině 14. století či v 15. století, starší dnes málo dochovaný palác (8,5 x 13 m) se nacházel na jihu jádra.