sousoší sv. Cyrila a Metoděje

Uprostřed obce, mezi dvěma vzrostlými lipami, stojí v blízkosti mohutného kamenného kříže i sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Vzhledem k tomu, že onomu monutnému, hrubě tesanému kamennému kříži je připisován význam cyrilometodějské misie - je tedy znám jako cyrilometodějský kříž, který byl údajně vztyčen v místech kudy věrozvěsti procházeli cestou do Čech. V roce 1886 (přesně 1000 let poté) nechali místní občané zbudovat tento pomník na připomínku této události viz. nápis na podstavci. Podstavec je 275 cm vysoký, tvořen pískovcovou deskou o rozměrech 222 x 182 cm, na ní umístěna spodní stupňovitá (zužující se) část - užší díl vždy napojen převodkou. Dřík kvádrový o průměru 55 x 95 cm, pouze ve spodní části zdoben oblounem. Vepředu má osazenou mramorovou desku s nápisem : “K tisícileté památce apoštolů slouvanských zbudován nákladem LIB KNOLA / FR VYKYDALA a manželky, jakož i jiných dobrodinců a osadníků Jaroměřických - 1886”. Mohutná profilovaná římsa nese sousoší světců umístěné na jednoduchém deskovitém soklíku. Postavy světců vysoké cca 150 cm, jsou vytesány v ikonografické kompozici. Čelně vlevo stojící Mětoděj v biskupském rouchu, pravou rukou žehnající, levou se opírá o štít s reliéfem sv. Jana Křtitele. Cyril oblečen v mnišském rouše, s pokrčenou pravou nohou, o levý bok opírá knihu, pravá ruka drží poutnickou hůl, na hlavě má kápi. Sousoší jeobehnáno zdobným litinovým plůtkem.