dům

V centru Srbské Kamenice, jižně pod kostelem sv. Václava, je ve svahu na vrstevnici osazen dům č. p. 155. Přístupný je od hlavní komunikace po místní cestě mostkem přes drobnou vodoteč, která se poblíž vlévá do říčky Kamenice. Jde o dům drobný, nicméně z hlavní silnice viditelný, který se zároveň nenápadně promítá do panoramatu vrcholícího věží kostela. Stavení se obrací hlavním štítovým průčelím přes venkovní terasu, srovnanou pomocí opěrné zdi, k severovýchodu, směrem ke hřbitovu pod farou a kostelem. Přední boční fasáda je rovnoběžná s přístupovou cestou, kterou zde doprovází. Dům je přízemní, jen pod druhým dílem snad částečně podsklepený, se zobytněným podkrovím. Půdorys je tradičně obdélný, daný trojdělením dispozice. V přední části z obdélníku předstupuje druhý a třetí díl domu. Ještě větší vyložení směrem k cestě má nový otevřený přístřešek u dílu prvního. Dům má první a částečně i třetí díl roubený, prostřední je naopak hrázděný. Podstávka je použita na přední štítové stěně. Kromě kamenné podezdívky je zděná ještě západní část třetího dílu. Dům má obvyklou barevnost, dřevěné prvky jsou tmavohnědé, vymazávky spár roubení a výplně hrázdění naopak bílé, hlazené. Barevný akcent vnášejí do domu prkenné šambrány s okenicemi, natřené zeleně. Střecha je prostá, sedlová, kvůli překrytí vysunutého druhého a třetího dílu je jihovýchodní střešní plocha rozdělena, druhá část má mírnější sklon. Zde je též umístěno svisle obdélné střešní okno a u hřebene také výlezový světlík pro údržbu komína vyzděného při hřebeni z druhé strany. Dům je ojedinělý kombinací roubení a hrázdění v přízemí. Dvouosá slepá arkáda podstávky, umístěná pouze v čele, je tvořena záporkami a do oblouků vybranou ližinou. Tyto prvky tvoří společně oblouky stlačené, mírně lomené. Jejich hrana je vyřezávaná, vyřezávání je zdůrazněno bílým nátěrem. Roubení je vázané na rybinu, spoje se v jihovýchodní fasádě pohledově uplatňují. Hrázděný díl je podezděn režnými cihelnými pilířky. Má dva díly, zavětrován je krátkou vzpěrou. Okna ve štítové fasádě jsou dvě, ve štítu rovněž. Podélná fasáda má do světnice dvě okna, následuje vstup po pěti kamenných schodech z boku do druhého dílu. Fasáda zde má v hrázdění jedno drobné okno. Třetí díl je otevřen dvěma okny, k sobě sdruženými. Šambrány a jejich vyřezávání je nepůvodní, podobně i jednokřídlé okenice. Okna jsou novodobá, nedělená.