hrad Veliš, zřícenina

Hrad se nachází v dominantní strategické poloze jižně od Jičína. O dispozici hradu příliš nevíme, jisté je však to, že důležitou úlohu sehrál mohutný skalní blok, na kterém byl hrad vystavěn. Při pohledu na půdorys hradu hraje rovněž důležitou úlohu masivní, do skály vylámaný příkop na východní straně lokality. Dle starých vyobrazení hradu, která však vznikla až po jeho poboření a jejich spolehlivost bohužel nelze ověřit, hradu dominovala čtverhranná, patrně obytná věž. Druhá věž jejíž zbytky popisuje A. Sedláček při vstupu do jádra byla okrouhlá. Značná část hradní plochy bohužel zanikla. Patrná je pouze na jihu akropole část ohrazení s pozůstatky dvou budov k němu přistavěným. Nejčitelnější součástí hradu jsou dnes zbytky vnějšího dělostřeleckého opevnění, které se nachází na západě areálu před okružním příkopem, který byl vyhloubený ve svahu pod vrcholem kopce. Jedná se o polokruhovou a polygonální baštu na západní straně areálu (dle T. Durdíka ve své době jedno z nejkvalitnějších opevnění). Jedna z těchto bašt zajišťovala i vstupní bránu do částečně dochovalé plochy předhradí.