sýpka

Monobloková dvoupatrová zděná stavba se sedlovou střechou, v obvodové zástavbě bývalého panského dvora. Ostatní budovy dvora byly buď odstraněny, nebo natolik výrazně přestavěny, že není možné uvažovat o jejich památkové ochraně. Vlastní budova sýpky je postavena převážně z lomového kamenného zdiva (opuka), s druhotnými cihelnými dozdívkami zejména kolem okenních otvorů, s místy dochovanými staršími omítkami červenavé barvy (místní písky) opatřenými vápennými nátěry v kombinaci barvy bílé a světle terakotové. V této vrstvě jsou místy dochovány pomocné rýhy pro iluzívní členění fasády (vyznačení šambrán, nárožního kvádrování i lisen s vykrojeným nárožím). Původní členění sýpky – lze předpokládat kamenná ostění oken, portálek apod. bylo převrstveno novější úpravou, která je velmi strohá, kromě členění římsami se omezuje na pouhý pravidelný rozvrh otvorů a představené symetrické dvouramenné schodiště s půlkruhovým průjezdem uprostřed. V interiéru je dochován jednotný prostor se zabudovanou dřevěnou konstrukcí. V přízemí mlatová podlaha, stěny omítané, ve všech patrech okna se segmentovým záklenkem a mříží z provlékaných prutů v pravoúhlém rastru. V patrech fošnové podlahy. Vazné trámy jsou uprostřed podepřeny nastavovaným průvlakem neseným dvěma nepůvodními sloupy a druhotnými podložkymi pod trámy. Některé původní ( či alespoň starší) prvky jsou dochované ve 2. patře, např. sloupek s okosenými, vykrojenými hranami, nebo některé tesané trámy. Konstrukce je provedena částečně z jedlového dřeva, některé trámy jsou již naopak dodatečné, subtilnější konstrukce. Krov je sedlový, krokevní, typ stojatá stolice s šikmými vzpěrami a pásky. Vstupní dveře v patře jsou barokní, při restaurování byla na rubu štítku odhalena datace 1853 a iniciály zhotovitele A.Cz. Dveře byly původně pouze napuštěny fermeží, kování černěné v oleji.