sloup se sochou Panny Marie

Pískovcový sloup se sochou Panny Marie je umístěný na hranolovém podstavci. Spodní část soklu je profilovaná přímou zvonovnicí, páskem a obrácenou zvonovnicí a přechází v hlavní díl postamentu. Jeho čelní stěna je doplněná reliéfem zobrazujícím smrt sv. Františka Xaverského. Světec v řeholním rouchu a se svatozáří leží na pravém boku a oběma rukama svírá kříž, z mraků nad jeho hlavou šlehají tři blesky a v dolní části reliéfu je stylizovaná lebka, nad reliéfem je na římse vytesaný nápis “S FRANCISCVS XAVERVS”. Na levém boku podstavce je špatně čitelný německý text: “GOTS V EHREN / HAT FRANCISCVS / METSNER DIE / SAVL LASEN AVF / RICHTEN DAS GOT / MEIN HAVS VND / DIE GANZE SEM(LEN) / VOR VNGEWITER / VND PESTILENTZ / PEHIEDTN WÖLE” . V římse nad nápisem je uvedená datace “1715”. Zbývající stěny podstavce jsou hladké, jeho horní část je ukončená širokou krycí deskou, která nese štíhlý sloup s plastikou Madony. Patka sloupu je profilována dvěma oblouny, laloškou a páskem. Hladký dřík s mírnou entazí je ukončený kompozitní hlavicí zdobenou akanty a čtyřmi volutami, mezi kterými jsou umístěny okřídlené hlavy andílků. Postava Panny Marie s královskou korunou je esovitě prohnutá a na levé paži nese malého Ježíška. Madona je zahalená do splývavých šatů, které jsou na jejím levém boku bohatě nařasené.