usedlost Majorka

KP tvoří hlavní budova usedlosti, zahrada s terasou a příslušné pozemky. Původně viniční usedlost Majorka zmiňována v pramenech již k r. 1628, kdy byla ve vlastnictví Eliáše Jana Magaura (odtud název Magourka-Majorka). Kolem r. 1864 v jižní části přestavěny objekty pro cihelnu. V l. 1914-1916 adaptace části budov na továrnu na obuv. Další rozsáhlé úpravy pro provoz firmy na vzduchotechnická zařízení ve 30. a 40. letech 20. stol. V této době v hlavním objektu zčásti odstraněny klenby. V 80. letech byla přistavěna hala a proběhla další adaptace stávajících objektů. Hlavní budova je jednopatrový objekt s podkrovím na zhruba čtvercovém půdorysu. Střecha sedlová, okraje střechy lemuje ozdobné dřevěné vyřezávání. Hlavní průčelí s trojúhelníkovým štítem je v patře pětiosé. Nároží zvýrazněna širokými opěráky, při severovýchodním nároží je při zvýšeném přízemí terasa. V patře umístěn dřevěný balkon v šíři tří prostředních os. Boční fasády jsou pětiosé, rovněž s dřevěnými balkony přes tři osy v patře. Zadní průčelí je vpravo zesíleno opěrákem, okenní otvory umístěny nepravidelně. Severně a východně od hlavní obytné budovy se rozprostírá rozlehlá zahrada s terasou. Terasa svým jihozápadním koncem přiléhá k severovýchodnímu nároží hlavní budovy.