usedlost Vlčovka

Objekt vznikl na pozemcích bývalé usedlosti Hercovka přestavbou starších objektů asi v l. 1846-1854. Jednopatrová budova šířkové dispozice. Objekt je charakteristický stupňovitými štíty. Jižní průčelí zdůrazněno středním rizalitem. Vlevo k rizalitu přiléhá v patře terasa, nesená arkádou v přízemí. Před celé jižní průčelí předstupuje v úrovni přízemí terasa. Obě terasy ohrazeny parapetní zídkou (zábradlím) z cihel, sestavených do kosodélníků. Vlevo připojeno téměř v pravém úhlu jednotraktové přízemní křídlo, na jihozápadě zaoblené. Objekt je částečně podsklepen. Severně od hlavního objektu navazuje rozsáhlá zahrada (zahrada nebyla zpřístupněna, údajně v ose zahrady stojí dřevěný altánek obdélného půdorysu /údaj ze starého evid. listu/). Při ulici je pozemek vymezen omítnutou ohradní zdí s pilíři při vstupu a bočních vjezdech. Na pilířích při hlavním vstupu jsou kamenné koule.