usedlost Purkrábka

Původně viniční usedlost, jejíž jednopatrová hlavní budova byla snad přestavěna do dnešní podoby kolem r. 1850. Další adaptace z l. 1913, 1939 a nejnověji po r. 2000. V 17. stol. vlastnil vinici novoměstský měšťan Michal Vitman, popravený r. 1621 za účast v českém stavovském povstání. Název pochází z poslední čtvrtiny 17. století, kdy vinice připadla nejvyššímu purkrabímu pražskému. Hlavní objekt je jednopatrová budova obdélného půdorysu. Střecha sedlová s vikýři, na severní straně zčásti pultová. Hlavní průčelí je pozdně klasicistní se středním čtyřosým rizalitem, ukončeným trojúhelným štítem. Pod římsou uprostřed nápis Purkrabka. V patře ve středu průčelí je balkon. Směrem do zahrady na severozápadě je objekt rozšířen mladší přístavbou v místě dřívějších přístavků toalet, aj. Místnosti jsou plochostropé. Ve svahu navazuje severozápadně rozsáhlá protáhlá zahrada. V zahradě je drobný zahradní objekt - jeho původní podoba pozměněna po rekonstrukci po r. 2000. Oplocení se zděnými pilíři rovněž nově rekonstruováno.