socha sv. Leonarda

Na travnatém pásu u silnice v obci se nachází socha sv. Leonarda, stojící dříve u staré polní cesty z Pavlova do Mikulova, kde je dodnes dochován původní sokl. Současný zděný hranolový sokl sestává ze čtvercové základny s oblounovou římsou a komolého jehlanu, zakončeného vyloženou profilovanou římsou s okosenou horní hranou. Stěny jehlanu jsou členěny vpadlými rámy redukovaného kasulového tvaru, na čelní straně je vyryta datace 1791. Na soklu spočívá čtvercový plint se sochou v podživotní velikosti. Světec sv. Leonard je zobrazen v kontrapostu s levou nohou mírně pokrčenou, s kolenem vytlačeným v drapérii a s hlavou nakloněnou k pravému rameni. Jeho obličej je lemován bohatě modelovaným plnovousem, splývajícím až na prsa. Je oděn do řádového roucha s kapucí a škapulířem. V ohnuté pravé ruce drží okovy a pod levou paží přidržuje knihu.