měšťanský dům

Městský dům s podloubím na hloubkové parcele obdélného půdorysu, dvoupatrový, 2. patro tvoří půdní nástavba. Sedlová střecha souběžně s ulicí pokrytá pozinkovým plechem, krov hambalkový. V přízemí se v hlavním průčelí do náměstí otvírají čtyři půlkruhové oblouky loubí nesené pískovcovými pilíři s profilovanými přesazenými patkami a hlavicemi, patky zapuštěny pod úrovní terénu, pilíře jsou zdobeny vroubkováním. Podloubí je zaklenuto valenou klenbou s nestyčnými trojbokýmu výsečemi, krajní pole křížovými klenbami s mírnými hřebínky. Stěna domu v podloubí hrubě omítnuta. V prvním poli podloubí čtvercový výkladec. Ve střední ose vstup s kamenným profilovaným ostěním ze žlutého pískovce, nadpraží segmentové. Vstupní dveře dvoukřídlé, rámové, dvě pole laťovaná, jedno zasklené. Ve třetím poli Klasicistní lícové okno, čtyřkřídlé, šestitabulkové, dvojité, vrchní dvoukřídlá část půlkruhová. Ve čtvrtém poli dvě taková okna. Celé hlavní průčelí v úrovni přízemí je zdobeno rustikou. Patro odděluje profilovaná oplechovaná římsa, na níž spočívá šest kanelovaných pilastrů nesoucích mohutnou, poměrně bohatě profilovanou korunní římsu. Pilastry dělí fasádu na 5 polí. Patro pětiosé, okna čtyřdílná, čtyřtabulková, zapuštěná, dvojitá, dělená poutcem. Kolem oken hladké šambrány v maltě při vnějším okraji s páskem, profilované parapety. 2. patro rovněž pětiosé, v každé ose dvojice sdružených obdélných okének na výšku, nadpraží segmentové. Okénka třítabulková, lícová, bez šambrán, se sdruženými profilovanými parapety. Omítka obou pater hladká. Fasáda tmavší okrové barvy, architektonické prvky bílé. Ve štítové stěně dvě okna, jedno třídílné třítabulkové, jedno dvoukřídlé dvoutabulkové, obě dvojitá s hladkou šambránou. V přízemí jedno obdélné typizované okno zamřížované historizující mříží. Štítová stěna hrubě omítnutá, hladké nárožní lizény a střechu lemující pás, barva omítky stejná jako na hlavním průčelí. Protější štítová stěna v uličce rovněž hrubě omítnutá s nepravidelně rozmístěnýmitypizovanými okny. K zadní okapové stěně přiléhá zděný patrový obdélný přístavek, pultově zastřešený. Přístavek i stěna hrubě omítnuty, omítka dožilá. Přístavek s typizovanými okny. Okapová stěna s fabionovou korunní římsou, přístavek s přímou profilovanou korunní římsou. V přízemí zadní okapové stěny čtyři poměrně nová okna s hladkými šambránami, v patře dvě typizovaná okna, v půdní nástavbě čtyři osy dvojic sdružených třítabulkových okének v hladkých šambránách. V interiéru vede středem přízemí segmentově klenutá chodba s trojbokými nestyčnými výsečemi s hřebínky, ve středu domu se mírně zalamuje doprava a dále pokračuje opět rovně klenutá dvěma plackami a valeně. Pravé přízemní prostory plochostropé. Levá průčelní místnost zaklenutá segmentově s pětibokými styčnými výsečemi, podlaha s cementovou dlažbou. Zadní místnost v levé části dispozice nebyla přístupna, údajně také zaklenuta, nově upravena. Schodiště do patra tříramenné,kamenné, Zábradlí tyčkové-šroubovicové. Patro plochostropé. Schody na půdu dřevěné, zalomené, půda s cihelnou dlažbou, patrová.