hrobka rodiny Kostial

Hrobka Familie Kostial se nachází na severní straně nejstarší části hřbitova, její zadní strana je součástí hřbitovní zdi. V roce 1814 byl na místě hrobky postaven jednoduchý kamenný náhrobek s litinovým křížem, který byl později obestavěn novorománskou architekturou, která jej chrání před nepříznivými povětrnostními vlivy. Hrobka je obdélníkového souměrného půdorysu o rozměru 4, 5 x 1, 55 m, výška stavby je 6, 65 m. Průčelí stavby s valenou klenbou, která vytváří hlubší zapuštěnou niku ohraničenou dvěma nárožními kvádrovými sloupy, které jsou zakončeny horní římsou přecházející do trojúhelníkového štítu. Na sloupech jsou umístěny pískovcové kulové hlavice. Nároží sloupů jsou zešikmeny a členění je provedeno římsami, které plynuje přecházejí na boční stěny. Štítová zeď je profilovaná v omítce a zdobena obloučkovým ornamentem se závěsovými zuby. Stěny stavby jsou vyzděny z plných cihel na vápennou maltu a omítnuty jemně strukturovanou omítkou. Na sokly a vrcholové římsy byl použit červený pískovec. Stropní konstrukce je tvořena plochou klenbou z plných cihel. Krov střechy je dřevěný s dvěma na sebe uloženými vaznicemi, mezi kterými jsou tři krátké sloupky. Pultová střecha se spádem 32°, krytinou plech v sesazených pásech. Římsa štítové stěny byla dříve také oplechována. Na vrcholu štítu je upevněn kovový latinský kříž. U původního náhrobku postupně přibyly další dva, první s motivem anděla a druhý s motivem anděla s kalichem (Psýché). Před stavbou je plocha o rozměru 4, 5 x 2, 55 m, uprostřed s třídílným kamenným krytem krypty. Pozemek hrobky je ohraničen kovaným plůtkem s dvoukřídlými dvířky zakotvenými do kamenného soklu. Uprostřed na kvádrovém soklíku o výšce 122 cm, který je ukončen přesahující profilovanou hlavicí je vztyčen litinový krucifix, ve spodní části s obtočeným hadem, uprostřed s nápisovou oválnou deskou: Carl Kostial / geb. 6. Februar 1821 / gest. 10. Juni 1855 /, ramena kříže s liliově zakončena s piniovými šiškami, na kříži subtilní korpus Krista s hlavou skloněnou k pravému rameni, nad hlavou (v překřížení) je paprsčitá svatozář, výška krucifixu je 180 cm. Po stranách krucifixu na kvádrovém soklu je upevněná nápisová deska se jménem zesnulého Antona Kostiala, objednavatele náhrobku (1758 – 1814). Figura o výšce 160 cm, zobrazená v kontrapostu, oděna do dlouhého splývavého šatu, rukama sepjatýma před tělem, s dvojicemi křídel. Pravá figura opřena o urnu umístěnou na soklíku, pravá ruka byla uražena, levá položena na urně, pohled pravděpodobně za vztyčenou paží (v současné době chybí). Figura oděna do dlouhého splývavého šatu, její výška je 133 cm, urna o výšce 65 cm. Předmět památkové ochrany: Hrobka H 25 – Familie Kostial, figurální výzdoba hrobky včetně litinového krucifixu.