hrobka rodiny Jerje

Samostatně stojící novogotická stavba vystavěná koncem 19. století, která je situována na severní straně nejstarší části městského hřbitova. Hrobka má obdélný půdorys o rozměru 7, 4 x 10, 5 m , od terénu do hřebene střechy výšku 11, 3 m. Hlavní prostor hrobky je čtvercového půdorysu, vzadu zakončen půlkruhovým presbytářem a po stranách se vstupními portály. Průčelí objektu je orientováno k západní straně. Hrobka má monumentální vchod, lomený profilovaný portál, k němuž vedou z prostoru hřbitova čtyři stupně, boky stupňů jsou zapuštěny do kamenných nízkých segmentů. Ve vstupním otvoru jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné dveře, částečně prosklené, s nadsvětlíkem, dveřní vstup je opatřen kovanou mříží. Průčelí je ukončeno trojúhelným štítem s kamenným křížem ve vrcholu, štít je po obvodu plasticky lemován zdobenou korunní římsou s rostlinným pásovým dekorem. Uprostřed štítu je kruhový otvor dělený do trojlistu. Na bocích stavby jsou sdružené pilastry, vnitřní je ukončen trojúhelníkovým štítkem a vnější (vyšší) pokračuje nad zdobnou korunní římsičkou, taktéž ukončen trojúhelníkovým štítkem a zdobnými plastickými prvky, fiálami. Po obvodu celé stavby probíhá kordónový, skosený pásek. Dolní část stavby s 1 m vysokým předsazeným soklem, po obvodu s profilem v horní části. Boční strany mají podobné členění jako strana čelní. Na bocích osazeno vždy jedno okno, lomeně zaklenuté s plastickými zdobnými prvky (váza ve vrcholu klenutí, kraby, listové konzoly). Okno je členěno jedním svislým prutem a kružba je tvořena čtyřlaločným obrazcem, okenní výplně s figurálními vitrajemi světců. Po stranách soklu se nacházejí vždy dva okenní obdélné otvory umožňující odvětrávání krypty. Korunní římsa je opět tvořena plastickým listovým dekorem. Zadní strana stavby je jednoduchá, pětiboká, členěná pilastry, se dvěma okenními otvory a třemi okenními nikami. Ve spodní části je kamenný sokl, v horní korunní římsa. Nosné zdi objektu jsou pískovcové, stropní klenby cihelné. Žebra křížové klenby dosedají na subtilní přípory v rozích hrobky, s hlavicí a rostlinným dekorem, talířovou patkou a soklem.