hrobka rodiny Rotter

Klasicistní stavba pochází ze 2. poloviny 19. století, situovaná na severní straně nejstarší části hřbitova. Zadní stěna stavby je součástí hřbitovní zdi. Hrobka má obdélníkový, přísně souměrný půdorys o rozměru 7, 15 x 4, 35 m s metr předsazeným vstupním štítem, který je podepřen dvěma sloupy. Výška stavby činí 6, 6 m. Průčelí hrobky dominuje vstup se dvěma sloupy v římsko-ionském řádu, jejich dříky jsou zdobeny kanelurami. Sloupy jsou zakončeny volutovými hlavicemi. Spodní část kladí je profilované a vlys je vyplněn versálkami s německým nápisem: WAS WIR BERGEN IN DER SAERGEN - IST DER ERDENKLEID / WAS WIR LIEBEN IST GEBLIEBEN - BLEIBT IN EWIGKEIT /Trojúhelníkový tympanon je hladký, s postupnými ústupky, římsy jsou profilované. Na bocích čelní stěny v hoření části jsou umístěny dva pískovcové čtvercové reliéfy ohraničené profilovanými rámečky, s motivem letících andělů se sepjatýma rukama před tělem. Boční stěny jsou z hladké omítky s vyznačením nárožních sloupů s poměrně složitou profilací říms a štítů. Nadpraží vstupu do hrobky je půlkruhově profilované. Všechny kamenné prvky, sloupy, kladí, vlys, půlkruhové nadpraží a ostění vstupu vč. soklu jsou zhotoveny ze světlého pískovce. Krov střechy stavby je dřevěný se dvěma vazními trámy, na kterých jsou umístěny sloupky podporující vrcholovou vaznici a jednotlivé krokve. Na sedlovou střechu u spádu 17 st. byla použita plechová krytina. Kolmo na hřeben je umístěno sedlové krytí vstupu. Světlo do prostoru hrobky vniká částečně prosklenými dřevěnými dveřmi, ale především kruhovým světlíkem, umístěným uprostřed vnitřní kopule. Stavba je zděná z plných cihel a omítnuta vápennou maltou. Vstupní dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, s půlkruhovým nadsvětlíkem, opatřené zdobnou kovanou mříží.