městský dům

Zděný městský patrový objekt s přistavěným dřevěným traktem ukončeným předsunutým hranolovým kvádrovým tělesem se nachází na pravém břebu řeky Úpy uprostřed města v zahradě, u komunikace bří Čapků. Stavba obdélného půdorysu, zapuštěna do terénu komunikace, hlavní vstup od okapového průčelí z ulice orientovaném k SV. Vstup do objektu taktéž ze zahrady průchozí chodbou se schodištěm ze suterénu. Zděná část objektu byla vystavěna pro trvalé bydlení s vrchní hladkou štukovou omítkou, dřevěná okřídlí štítů nad hlavním vchodem i na zadním štítovém průčelí truhlářsky zdobena. Uliční okapové průčelí se střešní polovalbou nad hlavním vstupem s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi a pěti okenními osami v dřevěných rámech. Ke zděné části objektu je přistavěn k JV straně (řece dřevěný trakt s dominantní patrovou hranolovou předstupující věží ukončenou oplechovanou osmibokou stříškou. Dřevěná přístavba ze zahradního prostoru je upravena dřevěnými přízemními logiemi, zakončenými segmentovým závěrem, v patře obdélné osy oken se segmentem v hoření části, ve 2. NP obdélná okna dělena do šesti polí. Dřevěná přístavba včetně věže bohatě zdobena v ploše truhlářskými kazetami, kuželkami a sloupky, od komunikace přístupná dvoukřídlými dveřmi se segmentovým světlíkem. Střecha obytného objektu sedlová, krytinou eternitové šablony. Interiér: obdélná vstupní chodba s plochým stropem zdobeným kazetami, dělenými do třech polí s profilovanou římsou. Stěny se štukovými reliéfními pásky se stuhami a polopostavami. Zachována původní výzdoba včetně výplní oken a dveří, chodby s původní pokládkou keramické dlažby. V domě převažují dřevěné konstrukce. Původně byla v objektu restaurace s velkým venkovním kuželníkem, v suterénu domu se nacházaly městské lázně. V prostorách restaurační části je dochována bohatá řemeslně zpracovaná dřevěná konstrukce se zachovanými truhlářsky opracovanými detaily.